HTML

Budapesti STOMAtológiai intézet

A VIII kerületi STOMA valódi arca

Friss topikok

  • Liping: Én is csak jókat tudok mondani. Amikor ott jártam, semmi okom nem lehetett a panaszra. Ha újra ily... (2013.09.20. 01:21) A STOMA igazi arca.

Linkblog

Archívum

A STOMA igazi arca.

2011.03.03. 18:50 Amenothep

Ki ne ismerné Budapest nagy mészárszékét, a VIII kerületi Szentkirályi utcában. Biztos vagyok benne hogy Budapesti embereket megkérdezve, hogy mi jut eszébe a Szentkirályi utcáról, 10-ből 5-en elfehérednek.
Mindenki tudja miért.

Ez az a hely amit az ember még az ellenségének sem kíván. Viszont sokszor elkerülhetetlen.
Számtalan rémhíreket terjengenek eme intézetről, amit sokan egyszerűen STOMA néven ismernek.
Halottam Én is ezek közül jó párat, hogy embertelen körülmények között, megalázó módon, fájdalommal nem törődően vágnak, fúrnak, faragnak, varrnak itt, és az embert ez mindjobban eltántorítja  a fogorvosoktól, elkerülendő, hogy itt kössön ki a STOMA-ban.

A blog lényege csak most következik, miszerint a rémhírek nem igazak, vagy már érvényüket vesztették, esetlegesen szemlélet váltás történt az intézetben.
Én is azok közé az emberek közé tartozom akit a fenti rémségek vezettek odáig, hogy fogorvosoktól irtózzam, és a szentkirályi utcát ha lehetett nagyívben kerültem mindennapjaim alatt.
Viszont emiatt a helyzetem eléggé elfajult, és egy hirtelen jött elhatározással rászántam magam egy "csodálatos tündérnek" titulált fogorvossal a kapcsolatfelvételre. Konzultációink során egy alkalommal előállt a rettegett hírrel, sajnos be kell mennem a szájsebészetre, mert 2 nagy ciszta van a fogamon amit el kell mielőbb távolítani. Vízverés, és sápadás közepette nagy nehezen rászántam magam mivel tájékoztatott hogy elkerülhetetlen a dolog. Fogorvosom bíztatott, hogy ne hallgassak a terjengő rémhírekre, egyben felkészített lelkileg hogy ez azért kemény menet lesz.

Végül olyan szinten beleloholtam magam, hogy másnap munka után közvetlenül felkerestem a szájsebészetet.

Az ajtón belépve a szokásos kép fogad, ezt már megszokhattuk a magyar egészségügyben. Metlaki, hulló vakolat, rémült arcok, bűz. Kellemetlen nagyon ide belépni. Földszinten felvételizni kell a műtétre. Első csalódás itt ért, mert nagyon kedves hangnemben fogadtak, elmagyarázták hogy milyen szisztéma alapján működnek.

108-as ajtó.... rengeteg ember, kevés szék, fogas nincs. WC-ben a csapot elfelejtették felszerelni. Kézmosás a váróteremben történik egy mini csapnál.

Várakozva, hangosbemondón nevek hangzanak el, embereket nyel el a 108-as ajtó. Aki bemegy, az vagy kijön 2 perc múlva, vagy nem. Ez utólag kiderült azért van mert 2 bejárata van a helységnek, a másik a műtőbe vezet, valakit azonnal kezelésbe vesznek, valakit váratnak.

Ajtó nyílik. Beutaló beszedés. Lábak remegnek. Izzadás és gyomorgörcs.

Szólítanak. A 108 as szoba szűk kis tér 3-4 fehér köpenyes egyénnel, előkészített fecskendők hevernek tömegével az asztalon. Székbe parancsolnak. Kedves, mosolygós, fiatal, szemrevaló lány veszi birtokába a röntgen leletemet, és gondolkodik. Telefonon egyeztet valakivel hogy jöjjenek mert érdekes dolgokat tanulhatnak ma, illetve asszisztenst keres. Telefon letesz, kezdek kőkeményen félni. Kedvesen és érthetően elmagyarázta mi fog történni, mit csinál, és mi várható. Ezeket mivel muszáj volt elfogadtam, rábólintottam. Fecskendőt felvesz, spriccel vele. Szem becsukása és kéz ökölbe szorítása jön, felkészülök a végre. Lórúgás adag Lidocaint nyomott mindenfelé a számban, némelyik rettenetesen fájt de azonnal elnézést kért és kérte hogy ne haragudjak, ez sajnos szájpadlás esetében ilyen.

Ajtón kitessékelt, majd szólítanak, fáradjak át a 109-es ajtóhoz.

A 109-es ajtón MŰTŐ felírat amitől levert a víz és rosszul lettem. Itt is hatalmas tömeg, fogas nincs. Itt is név szerinti szólítás, kifele jövet lelombozott arcú sorstársaim.

Szólít a mosolygós doktornéni, rajtam a sor. Itt a vég.

Bent 2 "műtő" szék van, sajnos futószalag műtét megy, így valaki ugyan azt éli át ugyanakkor a melletted lévő székben mint Te.

A székbe ülve megnyugodtam, megállt az izzadás, a remegés, és a gyomorgörcs is elmúlt, próbáltak nagyon kedvesek lenni. Mondtam hogy kevés annyira félő ember van mint én. viccelve azt mondták, ha igazán félne akkor most nem itt lennék. Ebben sok igazság van.

Kész csapat várt rám a széket körülállva, amiből 1 orvos aki fiatal, energikus, kedves és mosolygós. Ő fogadott a 108-asban is. 2 aszisztens, és annyi tanuló amennyi odafér. miattam rendelt oda mindenkit. Szemléltető alany lettem. Tanulók szemüket a számról nem veszik le soha. Asszisztálónál kampók, mindenki harci díszbe öltözve. Még egyszer elmondta a doktornő mi vár rám, kértem egy ablaknyitást a biztonság kedvéért. Kérte hogy ne higgyek a rossz pletykáknak és hogy ez "kemény menet lesz". Csak neki higgyek, nyugodjak meg, semmi az egész. (igaza volt) Gondosan betakartak nejlonnal és hófehér lepellel, majd a kampókat a számba téve szétfeszítették ajkaim, hogy a munkaterülethez a mindég mosolygós néni  hozzáférjen. Vakító fényt kapcsolnak. Kellemetlen eszközök előttem. Kérik, hogy amint fáj vagy rosszul vagyok, azonnal szóljak és megállunk.

Szikével közelít. Szemem becsukom. Kellemetlenebbnél kellemetlenebb hangok törnek elő a számból amit a "fejemben" is hallok. Közben megy az oktatás a tanulóknak, hogy mit, hogy kell csinálni, egy egy érdekesebb dolgot mindenki szemügyre vesz. A víz lever a tvben már hallott szakszavaktól, és attól az örömtől mikor felkiált. "ezaz, ez nagyon szép, nézzék meg önök is". Én is örülök hogy mindenki repdes örömében a szörnyűbbnél szörnyűbb látványtól. Közben asszisztensek, és mosolygós újdonsült bizalmasom elfáradnak. Megállunk. Kicsit pihenhetek. Szem kinyit. Lámpa eszméletlen vakít. Előttem tálca eszközökkel, véres kendőkkel. Nem nagyon szeretnék tudomást venni mi is történik pontosan. Kipihenték magukat. Ismét neki látunk. Szem becsuk! Van bika a doktornőben mert a fejem az egyik diák tartja, az orvos keményen dolgozik. Közli, hogy már felén túl vagyunk. Ismét pihenés. Szem kinyit. Lámpa még mindig vakít. Majd megint nekileselkedünk. Kezdek álmos lenni. Kezd unalmassá válni a szitu. Felsóhajtok mert unatkozom. Orvos felnevet. "Na tessék, az előbb rosszul volt, most pedig már unja. jó kezekben van, mondtam, hogy semmi az egész". Ha lágy zene szólna akkor el is alszom közben.

Varrás következik, és röpke 40 perc alatt megvagyunk.

Megbeszéljük mi történt, mit tegyek a gyógyulás időszakában, és mikor vár vissza szeretettel. Párbeszédem a dokornővel "viszont látásra" helyett "szia-val" zárult, majd egy mosollyal megpróbált feldobni. De távoznom kellet mert már várt a szék egy újabb félő embert, aki rettegve lép be, de hozzám hasonlóan megkönnyebbülve fog távozni.

Az ajtón kilépve a várakozó emberek, meggyötrés jeleit keresik az arcomon. De ezt nem találják. Inkább mosolygok. A kísérőm megkérdezi mit csináltak ilyen sokáig? Szemek és fülek várják a választ. Azt mondtam "ez kegyetlen brutál volt, de megnéztünk egy filmet" :)

Majd sietve magunk mögött hagytuk az épületet. mert akár mennyire is jó ott, van jobb elfoglaltságom is máshol.

 

Meg kell mondanom, hogy valami eszméletlen nagyot csalódtam.

Nagyon kedvesek, megértőek, együttműködőek. Az egész műtétet én irányítottam, akkor álltunk le, akkor kaptam vizet, akkor döntötték hátra a széket mikor Én kértem. Régóta nem éreztem azt a figyelmet mint itt.

Egyetlen rossz dolog van benne, a futószalag rendelés. De amilyen sokan vannak, ez érthető.

Senki ne dőljön be a pletykának!!!! Bátran válassza a STOMA-t mert kellemes csalódás fog érni.

 

Jó egészséget és szép fogakat! :)

 

 

1 komment